Het artikel is bestelbaar via de link: MOLLENKLEM DUO GEGALVANISEERD
De LUXAN Mollenklem DUO is speciaal ontwikkeld om mollen te kunnen vangen als een duidelijk gangenstelsel ontbreekt maar er wel molshopen te vinden zijn. De gang loopt hierbij schuin tot recht naar beneden en een traditionele klem volstaat niet. De LUXAN Mollenklem DUO kan ook in een normale mollengang worden geplaatst, mits een tweede exemplaar aangeschaft wordt. De klem is gegalvaniseerd en heeft daardoor een lange levensduur en herbruikbaar!
Gebruiksaanwijzing
Een mollenklem dient altijd uit de buurt van kinderen en huisdieren te worden geplaatst. Wees er op bedacht dat een opgespannen mollenklem gevaar vormt voor uw ledematen, met name uw vingers!
Voor beide toepassingen
1: Laat de klem gedurende enkele dagen buiten in de regen liggen of begraaf deze in een emmer met grond of in een composthoop, zonder de klem daarbij op te spannen. Hierdoor wordt de klem geneutraliseerd en ontdaan van metaal- en fabrieksluchtjes.
2: Bepaal het gebied waar nog steeds graafactiviteit waargenomen wordt. Zoek rond of in een verse molshoop, prikkend met een voorwerp, naar een dieper gelegen gang (10 a 15 cm diep). U kunt hiervoor bijv. een dun stokje (maximaal 1 cm dik) gebruiken.
3: Ga, als u in of in de omgeving van de molshoop een horizontale gang heeft gevonden, verder met stap 10. Vindt u enkel in het midden van de hoop een verticale gang, ga dan verder met stap 4.
Bij gangen die schuin/loodrecht naar beneden lopen
4: Maak de gang vrij en schuif de klem met de tanden gesloten in de gang, totdat het knikpunt van de spanarmen het grondoppervlak raakt.
5: Knijp met duim en wijsvinger de spanarmen naar elkaar; beweeg tijdens het knijpen de klem lichtjes van links naar rechts, zodat de tanden van de klem goed vast komen te zitten in de wand van de gang en de klem blijft staan.
6: Breng, terwijl u de spanarmen dichtgeknepen houdt, bovenaan weinig grond aan, zodat de gang afgesloten wordt en er geen licht kan doordringen (belangrijk!).
7: Plaats vervolgens het vergrendelplaatje aan de buitenkant van de spanarmen, zodat de twee spanarmen van de klem vast komen te zitten tussen de twee korte pinnentjes op het vergrendelplaatje. Komt de mol door de gang omhoog dan duwt hij aarde tegen het vergrendelplaatje, waardoor de pinnetjes hun greep op de spanarmen verliezen en de klem dicht slaat.
8: Markeer de plaats waar u de klem heeft geplaatst.
9: Controleer uiterlijk na twee dagen of er al een mol gevangen is. Indien dat niet zo is, verwijder de klem dan en plaats de klem opnieuw om zeker te zijn van de juiste manier van plaatsen. Zoek eventueel een andere gang indien de overlast blijft maar er geen mol in de betreffende gang gevangen wordt.
Bij normale horizontaal lopende gangen (hiervoor is een tweede exemplaar vereist):
10: Graaf op de plaats van de molshoop zoveel grond weg, totdat u een horizontale gang ziet, of leg een gedeelte van een gelokaliseerde horizontale gang bloot.
11: Plaats vervolgens de gesloten klem zo ver mogelijk in de linkergang. Plaats vervolgens een tweede klem in de rechtergang.
12: Veeg met de vergrendelplaatjes weinig grond voor de ingangen van de gang, zodat de gang afgesloten wordt en er geen licht kan doordringen.
13: Span tenslotte de klemmen op zoals eerder is beschreven bij de schuine gang en dek de plaats waar de klem geplaatst is af met licht materiaal zodat er geen licht in de gang kan dringen.
14: Markeer de plaats waar u de klem heeft geplaatst.
15: Controleer uiterlijk na twee dagen of er al een mol gevangen is. Indien dat niet zo is, verwijder de klem dan en plaats de klem opnieuw om zeker te zijn van de juiste manier van plaatsen. Zoek eventueel een andere gang indien de overlast blijft maar er geen mol in de betreffende gang gevangen wordt.
© 2025 www.tuinierdier.nl